HİBRİT SUV´LARA YENİ BİR OYUNCU, SUBARU FORESTER E-BOXER HİBRİT

1997´lerde
yollarda
görmeye başladığımız, kiminin Japon stationwagon’u
yorumu ile bıraktığı kiminin ise dört tekerlekten çekiş
sistemi ve güvenilirliği ile yıllarca elinde tutuğu bir Japon’nun, tasarım özelliklerini de zamana uydurarak
yeni yüzü ile karşımıza çıktığını
söyleyebiliriz.
2002, 2008´de üç yenilemeyle ortaya çıktı ve son olarak 2012´de Forester güncel SUV görünümüne kavuştu.
Tabi bu görünüm ile bir Hyundai Tucson ya da Nissan X-Trail gibi popüler ana akım modellerle karşı karşıya olduğu anlamına pek gelmiyor. Daha alışılmışın dışında, daha gizemli.
Hibrit, yani hem elektrikli hem de benzinli motora sahip (Bazı üreticilerde dizel motor da hibrit sistemlere eşlik eder.) Subarı Forester e-BOXER, 2.0 litre benzinli bir motor ile sunuluyor. Mütevazi ve spor çizgilere sahip donanım seçenekler mevcut.
Yakıt Tüketimi 5/3
Hibrit olması tabi ki ekonomisine olumlu etki ediyor ama mucize beklemeyin. 2.0 litrelik benzinli motora sahip Forester yakıt tüketiminde makul sevilerde geziyor. Hibrit motora gücünü veren pili maalesef küçük ve 50 km kadar menzile şehir içi dikkatli kullanırsanız götürebilir. Avrupa piyasasına sunulan ilk hibrit Forester olduğunu unutmayalım ama bu iyi bir başlangıç.
Sürüş İzlenimi 5/3
Hibrit model sürdüğümüzden daha çok buradaki tepkiler hakkında konuşmak bize mantıklı geliyor. Gaza meltem rüzgarı kadar hafif basarsanız benzinli motor sessiz şekilde bekliyor (:
Bir parçacık gaz pedalına basıncı arttırırsanız benzinli motor burada patron benim diyor. Daha çok start – stop sisteminin level atlamış versiyonu gibi hislere sahip olduk desek yalan olmaz.
Tabi burada sürüş kötü demiyoruz. Sürüş gayet yumuşak. Gaza çok abanırsanız CVT şanzıman devri tırmandırıyor ve bir parça sesli bir zaman süresinden sonra vites bir yukarı atılarak sessiz sürüşe devam ediliyor. Yani bu durum ani hızlanmalarda.
Görüş açıları gayet geniş ve rahat. Yan aynalar bir hayli büyük. Direksiyon tepkileri biraz tembel.
Kısaca çok heyecanlı bir sürüş arıyorsanız başka seçeneklere bakmak mantıklı olabilir.
Kabin 5/2
Multimedya ekranı konsol ortasına gömülü ve elinize biraz uzak kalıyor. Bazıları tarafından bu tasarım demode bulunabilir.
Klima kontrolleri rahat konumlandırılmış ve kontrollü gayet kolay. Genel malzeme kalitesi aslında D sınıfı bir SUV’da beklediğimizden düşük kalıyor. Daha saran, sıcak ve daha çok yumuşak malzeme kullanılmış bir kabin deneyimi sorularımıza cevap olabilirdi.
Bacak mesafesi hem ön hem de arka yolcular için yeterli geniş hissettiriyor. Ve lakin arka ortada oturan üçüncü yolcu için işler pek kolay görünmüyor. Özellikle uzun yollarda.
Emniyet 5/4
Simetrik dört çeker sistemi kaygan ve ıslak yollarda sürüş güvenliğine olumlu etki yapıyor. Öne çıkan özelliklere göz atarsak;
Subaru Arka Araç Tespit Sistemi (SRVD) Aracın arka tamponunun içine yerleştirilmiş radarlar aracılığı ile güvenli şerit değiştirme, kör noktadan yaklaşan araçlar konusunda uyarılar üretebiliyor. Forester ile standart olarak gelen sürücü diz hava yastığının her üreticide bulunması gereken standart bir özellik olması gerektiğini düşünüyoruz. Darısı diğer üreticilerin başına.
Ek olarak Subaru EyeSight Sürüş Destek Teknolojisi potansiyel çarpmaları önleyebiliyor ve otomatik fren yapabiliyor.
İlk Araba Mı? 5/2
Belki daha oyuncu ve eğlenceli başka bir model?
Aile Arabası Mı? 5/3
Özellikle şehirden uzaklaşmak isteyenlere. Bagaj diğer D sınıfı SUV’lar ile karşılaştırıldığında bir parça küçükçe. Neyse ki port bagaj Forester’a çok yakışıyor (:
Park Etme 5/4
Arka cam biraz yüksekte kalıyor ama geri görüş kamerası yardımcı oluyor.
İmaj ve Tasarım 5/4
SUV segmentinin gereksinimlerini karşılayan tasarımı köklerinden kopmamış şekilde gözümüze takılıyor.
Alternatif Modeller
Nissan X-Trail
Skoda Kodiq
Volvo XC60
Mercedes GLC
Önemli Uyarı: İçerikte bahsedilen araba modeli yurtiçi veya yurtdışında incelenmiş olup, bulunduğunuz ülkede bu özellikler mevcut olmayabilir. Tam özellikler için lütfen üretici firma ile görüşünüz.